Fietsen in de Vogezen

De hoge toppen en glooiende heuvels, de ruimte, de groene velden en bossen en de alom aanwezige bronnen, beekjes en meren maken de Vogezen de ideale regio voor uw recreatieve en sportieve fietstochten.

Op slechts 600 km van Utrecht en 400km vanaf Brussel kunt u in de Vogezen fietsen op ieder niveau, variërend van relatief vlakke fietsroutes tot zwaardere sportieve fietstochten.
De Vogezen staan bij de meeste fietsers te boek als pittig maar zijn er ook genoeg mogelijkheden voor de recreatieve fietser.
De zwaardere fietroutes liggen in het oostelijke deel van de Vogezen, rond de toppen van de "Ballons", door het grotere hoogteverschil.

In het westen van het departement en in de grotere dalen zijn ook voor de recreatieve fietser erg mooie fietstochten te maken.
Daarnaast zijn de Vogezen ook een ideaal gebied voor de MTB: Mountainbiken in de Vogezen.

 

Recreatief Fietsen in de Vogezen

De uitgestrekte bossen, afgewisseld met open cultuurlandschap, het glooiende landschap, uitgestrekte bossen en mooie doorzichten maken het westen van het departement de Vogezen tot een goede bestemming voor de recreatieve fietser.

Lage Vogezen

Het landschap van het departement Vosges is te verdelen in de lage en de hoge Vogezen, dit is grofweg ten westen en ten oosten van Epinal.
In de westelijk delen van de Vogezen is het hoogteverschil een stuk kleiner, maar zijn het aantal bezienswaardigheden op cultuur en culinair gebied zeker zo groot als in de hoge Vogezen.
Door het landschap is er hier vanuit het verleden meer veeteelt en dus ook wat minder bos dan in het oosten. Het landschap bestaat hier uit velden doorspekt met kleinschalige landschaps-elementen als hagen en bosjes, beken en riviertjes.
Een door veel mensen onterecht ondergewaardeerd deel van het departement.

Voies Vertes

Er zijn in de Vogezen een aantal fietspaden voor recreanten aangelegd met weinig hoogteverschil. Deze fietsroutes zijn door nagenoeg iedere recreatieve fietser te fietsen. Deze "groene fietspaden" staan te boek als "Voies Vertes".

Voies vertes langs kanalen van de Vogezen

Er lopen een aantal kanalen door de lage Vogezen, deze werden vroeger gebruikt om hout te vervoeren, maar nu is er voornamelijk pleziervaart.
Er lopen in de Vogezen twee van deze fietsroutes:
Voie Verte du canal des Vosges & Voie Verte Epinal-Bouzey
Meer Groene fietsroutes in Frankrijk

Voie Verte Hoge Vogezen

In de Hoge Vogezen is in een van de dalen een route aangelegd over het tracé van een oude spoorbaan.
Hierdoor is het hoogteverschil beperkt en dus voor iedereen te fietsen. De route is grotendeels autovrij en omlijst met de toppen van de Hoge Vogezen.
Meer informatie over deze Voie Vert: Officiële site Voie Vert, Voie Vert op routeyou.com

Naar de Vogezen Fietsen

Je kunt uiteraard ook op de fiets naar de Vogezen toe fietsen, een uitdagende en gevarieerde tocht.
Een mooi voorbeeld als onderdeel van een tocht naar Rome is deze route richting Vogezen.
Op deze site meer fietsroutes richting Frankrijk.

Welke Fiets voor de lage Vogezen?

Zorg voor een fiets met versnellingen en goede remmen. Er zijn voldoende routes met weinig hoogteverschil, maar zo vlak als in Nederland is het bijna nergens. Een paar versnellingen (liefst 10 of meer) zorgen er voor dat u niet bij ieder heuveltje hoeft af te stappen.
Als u een elektrische fiets heeft houdt er dan rekening mee dat die in de heuvels meer energie gebruikt dan in Nederland en dat uw actieradius dus wat beperkter is.

Meer informatie

Een goede site met meerdere fietsroutes in de Haute Saône

 

Sportief Fietsen in de Vogezen

De bossen in de dalen en de hoog alpine vegetatie en de fantastische uitzichten rond de cols van de Vogezen maken dit tot een van de mooiste fietsgebieden van Frankrijk.

Hoge Vogezen

Het oostelijke deel van de Vogezen heeft de meeste cols en ook is het meeste hoogteverschil, daardoor is hier de meeste uitdaging te vinden voor sportieve fietsers. De pittige beklimmingen zijn rond de 5-12 kilometer lang met gemiddelde stijgingspercentages tussen 5 en 10%.
Aan de westkant van de hoogste toppen (ballons) lopen de beklimmingen wat geleidelijker omhoog dan aan de oostkant (Elzas). Hier daal je af naar het rijndal en zijn de hellingen een stuk steiler.

Over het algemeen is het op de kleine wegen in de Vogezen niet heel druk en er zijn ook een aantal uitdagende beklimmingen waar je amper auto's tegenkomt. Op de bekendste cols zijn  tijdens het hoogseizoen meer auto's en motoren.

Het hoogste punt van de Vogezen is de Grand Ballon met zijn 1424m hoogt

Mille Etangs / Duizend meren gebied

Dit gebied dat helemaal in het zuiden ligt (in de Haute-Saône) kenmerkt zich door veel kleine weggetjes, mooie intieme dalen en een enorm afwisselend landschap en "1000 meren". Hier is amper verkeer en het asfalt is over het algemeen goed onderhouden. Een erg mooi fietsgebied binnen de Vogezen.

Wegdek

Op de meeste plekken in de Vogezen is het wegdek prima.
Toch kan er op de meer afgelegen kleine weggetjes het wegdek in mindere staat of kan er soms zand of gravel op de weg liggen.
Zeker de oogsttijd of na regen als er steile zand/gravelwegen op de weg uitkomen.
In dat soort periodes moet je echt extra opletten tijdens het fietsen.
De grote cols zijn over het algemeen "schoner" mede ook omdat daar meer verkeer is.
In de winter worden de meeste wegen goed sneeuwvrij gehouden, meestal is de sneeuw binnen een dag weg.
Er wordt wel alleen geschoven en niet gestrooid op secundaire wegen.

Fietsroutes / wielertochten

Cols van de Vogezen op Climb by Bike
Op RouteYou.com staan ook behoorlijk wat fietsroutes in de Vogezen.
Nog een aantal fietsroutes in de Vogezen op RouteYou
La Haute Fourche biedt een aantal GPS Fietsroutes aan.

Fietskleding

Houdt er rekening mee dat zeker op de hogere cols de temperatuur in het voor- en najaar een stuk lager kan zijn dan in de dalen.
Er kan op de hoogste punten behoorlijk wat wind staan en in het vroege voorjaar komt sneeuw boven de 1000 meter nog voor.
Daardoor kan de temperatuur op de ballons een stuk lager zijn dan verwacht. Neem dus voldoende lagen kleding mee (zelfde als voor de Alpen)

Wielerwedstrijden / tochten in de Vogezen

'Les Trois Ballons', start in Servance, via de col des Chevrères (914m), le Ballon d’Alsace (1200m), le Hunsdruck (748m), Grand Ballon (1325m), les cols d’Oderen (884m), des Croix (678M) en eindigt in het 100 meren gebied in Raddon-et Chapendu.

Meer Fietsen Vogezen

Tour de France 2019 in de Vogezen

 Tour de France 2019 in de Vogezen
De 106e editie van de Ronde van Frankrijk omvat veel kilometers bergop en weinig tijdritten. De etappes in de Vogezen, wordt ook in 2019 weer de eerste krachtsmeting tussen de klassementsrenners. Woensdag 10 juli - 5e etappe Tour de France 2019 ...

Tour de France 2017 in de Vogezen

Tour de France 2017 in de Vogezen
Voor de derde keer in 6 jaar eindigt etappe in de Tour de France op de Planche des Belles Filles in de Vogezen.

Site met fietsroutes in de Vogezen

Site met fietsroutes in de Vogezen
Website en app met fietsroutes (wielrennen) in de Vogezen. Veel informatie: lengte, zwaarte, gps, video's, etc. Erg de moeite waard!

Frankrijk: Oortjes verboden in auto & op fiets

Frankrijk: Oortjes verboden in auto & op fiets
Om het aantal verkeersslachtoffer in Frankrijk terug te dringen zijn er een aantal nieuwe verkeersregels sinds 1 juli 2015

Verzameling Routes Vogezen

Verzameling Routes Vogezen
Een website met een grote verzameling routes. Er kan gefilterd worden op wandelen, fietsen, MTB, paardrijden, skieën en sneeuwschoenwandelen. Franstalig

Silvan Vijver over Vogezen

Silvan Vijver over Vogezen
Silvan Vijver heeft een aantal aardige blogposts geschreven over fietsen in de Vogezen. Bij dezen een aantal links naar de blogpost.

Vakantie fietstocht plannen in de Vogezen

Vakantie fietstocht plannen in de Vogezen
De website www.fietsvakantie.eu heeft een service waarmee je in heel europa en dus ook de Vogezen je fietstocht kunt plannen.

9 daagse fietstocht in de Vogezen

9 daagse fietstocht in de Vogezen
Verslag van een 9 daagse fietstocht in de Hoge Vogezen uit 2002.

Marijn de Vries Planche des Belles Filles

Marijn de Vries Planche des Belles Filles
Marijn de Vries over afzien op de Planches des Belles Filles in de Vogezen.

Planche des Belles Filles Tour 2012

Planche des Belles Filles Tour 2012
La Haute Fourche heeft een fietsroute uitgezet, die een indruk geeft van wat de renners in de tour 2012 in de Vogezen gaan rijden.